De publieksprijs 2019

Op deze pagina kom je meer te weten over de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs. Een van hen wordt de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2019. Elke laureaat maakt bovendien kans op een publieksprijs. Hiervoor kan jij je stem uitbrengen. Laat ons weten wie jouw favoriete laureaat is aan de rechterkant van deze pagina. Stemmen kan nog tot en met zondag 8 september 2019; Open Monumentendag. 

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekend gemaakt op een prijsuitreiking op vrijdag 4 oktober 2019. 

Het gildehuis van de Vrije Schippers

De eerste laureaat is het gildehuis van de Vrije Schippers op de Graslei in Gent. Dit historische dubbelhuis is herbestemd als werkplek voor het Gentse Havenbedrijf. In de totaalrestauratie zijn zowel de historische gevels als interieurs op een voorbeeldige wijze aangepakt, gestoeld op een uitgebreid interdisciplinair wetenschappelijk en historisch onderzoek. Dit project gaf een stimulans aan de lokale economie, met onder meer een een retour naar de ontginning van de Balegemse zandsteen. Het zeer genuanceerde herstel van de historische structuren is aangevuld met een goed vormgegeven aanbouw met hedendaags comfort. Er is gelet op alle details.

Ga deze parel bekijken op Open Monumentendag in Gent

De Norbertuspoort

De Norbertuspoort in Leuven is het noordelijke poortgebouw van de site Abdij van Park. Het eens vervallen gebouw is opgewaardeerd tot een passend kader om oude muziek te beleven. De poort herbergt een documentatiecentrum, een sound laboratorium, een digitale bibliotheek en diverse vergader- en werkplekken. De afwerking en inrichting vormen een totaalconcept. Meubilair en details zijn afgestemd op het historische gebouw en houden rekening met hedendaagse noden. De kwaliteit van de keuzes draagt bij tot de globale herwaardering en toekomst van de historische abdijsite. 

Ga deze parel bekijken op Open Monumentendag in Leuven

Hof Ter Beemt

In Zingem sloegen zeven jonge gezinnen de handen in elkaar. Ze maakten van de 300 jaar oude hoeve Hof Ter Beemt een nieuwe thuis. De restauratie is zo ecologisch en energiezuinig mogelijk uitgevoerd en heeft tegelijk respect voor het authentieke karakter van de site. Ecologie en erfgoed vormen er een volmaakte tandem. De als monument beschermde tuin werd in één beweging mee gerestaureerd. Dit woonproject is een creatief voorbeeld van hoe je een dorpskern kan verdichten door erfgoed een nieuwe bestemming te geven. Het inspireert op het vlak van de omgang met het erfgoed, maar ook op het vlak van cohousing, ecologisch bouwen en sociale cohesie.

Ga deze parel bekijken op Open Monumentendag in Zingem.

Stem hier voor de publieksprijs 2019
Onroerenderfgoedprijs 2019 label