Heetveldmolen in Tollembeek wint Prijs participatie

  • 5 oktober 2018

De Heetveldemolen in Tollembeek wint de Prijs participatie. Deze extra award reikten we in 2018 eenmalig uit naar aanleiding van het Europees Erfgoedjaar. De Prijs participatie beloont een project met een sterk uitgebouwd maatschappelijk luik.

De beherende vzw maakte van deze molen een spil , die allerlei soorten mensen bij elkaar brengt rond een eeuwenoud ambacht. Folklore, educatie, onderzoek, techniek, duurzame energie, eerlijke handel, kunst, … het zijn allemaal terreinen waarin deze vzw investeert, zowel op regionaal als op nationaal en soms zelfs op internationaal niveau. Dat sluit aan bij de ambitie van Europa om de Europese identiteit te versterken via onder meer lokaal erfgoed.

De Heetveldemolen is een oude watermolen die nog steeds maalt. De eerste vermelding van de molen dateert van 1440. Hij maakte toen deel uit van het kasteel van Heetvelde, gelegen in het hertogdom Brabant op de grens met het graafschap Vlaanderen. In 1854 werden kasteel en watermolen in twee eigendommen opgesplitst. 

Aan het begin van de 20ste eeuw onderging de molensite grote veranderingen. In 1910 werd een nieuwe woning opgetrokken in baksteen. In 1917 werd ernaast een groot bijbouw gerealiseerd, een loods met silo’s. Het oude molengebouw van 1440 werd na de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Op de plaats daarvan kwam de huidige molen. Huis, molen en bijgebouw werden in 2009 beschermd als monument, samen met het kasteel.

Heetveldmolen Tollembeek detailFoto: Heetveldemolen in Tollembeek © Onroerend Erfgoed

De actuele eigenaars zijn de dochter van de laatste beroepsmolenaar van de molen en haar man. De twee houden de molen actief. Zij hebben hiertoe een vzw opgericht, waarin een tiental vrijwilligers actief zijn. De vzw herstelt de molen stelselmatig en organiseert ook publiekswerking, in samenwerking met diverse partners. Meer over de molen en de activiteiten lees je op www.heetveldemolen.be.