Laureaten Onroerenderfgoedprijs 2016 bekend

  • 6 juli 2016

De drie laureaten van de eerste editie van de Onroerenderfgoedprijs zijn bekend. De drie genomineerden zijn De Roma in Antwerpen, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt. De uiteindelijke winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt begin oktober bekendgemaakt. Heb jij een voorkeur? Stem dan op jouw favoriete laureaat voor de publieksprijs

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De eerste jaargang van de prijs richt zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Achtendertig kandidaten schreven zich in. Een onafhankelijke jury koos De Roma in Antwerpen, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt uit als laureaten.

De restauratie en heropleving van het beschermd cultuurcentrum De Roma in Antwerpen, een project van vzw De Roma, startte na 20 jaar leegstand vanuit een lokaal initiatief. Dankzij premies, sponsoring, fondswerving en de inzet van honderden vrijwilligers werd De Roma gerestaureerd en kreeg zij een smaakvolle unieke herinrichting. Vandaag is De Roma een vaste waarde voor cultuurevenementen voor elk publiek.

Het spoorwegfort in Duffel is een herbestemmingsproject van de vzw Kempens Landschap. Na vele jaren van leegstand, werd het gebouw op vijf jaar tijd beschermd als monument, gerestaureerd en omgebouwd tot een spannend belevingscentrum voor jong en oud. Een belevingstentoonstelling toont de geschiedenis van het fort;  je maakt er ook kennis met de vleermuizen die er nog steeds in huizen. Een vrijwillige gidsenwerking verzorgt rondleidingen en er zijn natuurwandelingen rond het domein.

De beschermde neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt bewaart archeologie uit de prehistorie. Bezoekers maken er aan de hand van een mooie en leesbare architecturale wandeling kennis met sporen van Neanderthalers. Dankzij dit project van project van de gemeente Lanaken en BPF Bouwinvest werden de oudste bewoningssporen van Vlaanderen ontsloten.

De geselecteerde projecten inspireren door hun vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering. Elke laureaat wint een bedrag van 2500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro.

Wie van de drie laureaten uiteindelijk de winnaar wordt van de Onroerenderfgoedprijs 2016 weten we op 7 oktober 2016. Op datzelfde moment wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar is van de publieksprijs. De drie laureaten nemen deel aan de Open Monumentendag op zondag 11 september.