Schrijnwerker Frans Willems krijgt eervolle vermelding

  • 5 oktober 2018

Tijdens de prijsuitreiking van de Onroerenderfgoedprijs 2018 beloonde de jury schrijnwerker Frans Willems met een eervolle vermelding.

Frans Willems ontving de eervolle vermelding voor zijn werk aan de pastorie van Meusegem. Hij voorzag de prachtige salons op het gelijkvloers en het appartement op de verdieping van mooie houten vloeren en verstevigde de draagstructuren, zodat ook alle plafonds bewaard konden blijven. De jury is nog het meest onder de indruk van zijn werk aan de ramen en deuren van het gebouw. In andere projecten schakelt men relatief snel over op een vervanging. Hier kon dankzij Frans Willems bijna al het originele schrijnwerk bewaard blijven, inclusief het deur- en raambeslag. Een knap staaltje, dat navolging en dus ook een eervolle vermelding verdient.

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-Boodschap van Meusegem werd gebouwd in 1735, op de plek van een oudere pastorie. Nadat de laatste residerende pastoor overleed in 1994 bleven onder meer het koor, de KVLV en de jeugdbeweging het gebouw en de tuin gebruiken. In 2003 sloot het gebouw uit veiligheidsoverwegingen voor het publiek. Toen de gemeente Meise in 2004 het plan lanceerde om de pastorie te verkopen, protesteerden de dorpelingen. Ze voelden zich nog altijd nauw verbonden met de site en vroegen de pastorie te restaureren en open te stellen.

De gemeente Meise en de kerkfabriek van Meusegem sloegen de handen in elkaar om deze wens te realiseren, omdat ze overtuigd waren van de rol van dit gebouw in het dorp. Ook de parochie, het feestcomité en enkele plaatselijke verenigingen engageerden zich om financieel en praktisch bij te dragen.

Pastorie van Meusegem

Foto: Pastorie van Meusegem © Onroerend Erfgoed

De vernieuwde pastorie van Meusegem werd officieel geopend in mei 2018. Het gebouw kreeg een meervoudige functie. De kamers op de benedenverdieping zijn vergaderruimtes. Er is ook een keuken voorzien. Het historische gebouw is uitgebreid met een nieuwbouw, waarin een gemeenschapsruimte en een bar zijn gerealiseerd. Op de eerste verdieping is een privé-appartement ingericht. Bij de restauratie werd een maximum aan origineel materiaal bewaard, onder meer een aantal opmerkelijke muurschilderingen.